Logo

Banatul este barocul etnografiei româneşti – spunea Lucian Blaga. În acele vremuri, orice gospodărie se făcea remarcată prin obiecte tradiţionale autentice: ţesături şi broderii, oale, farfurii, ulcioare de lut, obiecte împletite şi altele. Fala oricărui locuitor erau straiele populare lucrate din materiale ţesute în război şi împodobite cu motive specifice. Dovada vie că aprecierile poetului au fost întemeiate este colecţia Muzeului Satului Bănăţean Timişoara.  Nucleul Muzeului îl constituie Centrul Civic Sătesc, format din primărie, şcoală, „Casă Naţională” şi birt, piesa centrală fiind biserica de lemn. Lăcaşul de cult a fost construit în 1746 la Remetea Luncă, iar în 1807 a fost strămutat în satul vecin Topla, de unde, în 1987, a fost adus la muzeu. În prezent, este una dintre cele mai vechi biserici din Timişoara. Fiecare gospodărie din colecţia Muzeului Satului Bănăţean Timişoara are o poveste a ei, iar pentru a o descoperi nu trebuie decât să răspundeţi provocării noastre. Vă invităm să călătoriţi în timp, trecând prin câteva secole şi să descoperiţi singuri sau cu ajutorul nostru un mod de viaţă bănăţean care-l include, sub aceleaşi vremuri pe vecin, pe celălalt, pe cel diferit şi totuşi atât de asemănător, pe cel cu casa de alături, care vorbeşte o altă limbă, cea a etniei sale, având în acelaşi timp alte tradiţii şi obiceiuri.


Comunicat de presă Festivalul Etniilor

FESTIVALUL ETNIILOR

LA MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN din TIMIŞOARA

 

 

Muzeul Satului Bănăţean vă invită duminică 1 iunie 2014, de la ora 15,00, la o nouă ediţie a Festivalului etniilor, un eveniment organizat de Centrul de Cultură şi Artă Timiş. Nașii ediţiei din acest an, a 14-a, vor fi reprezentanții etniei bulgare, care vor întâmpina oaspeţii în curtea gospodăriei de la Căpâlnaș din Muzeul Satului. Iubitorii de folclor și de port popular vor avea parte de o paradă tradițională oferită de toate minoritățile prezente.

 

Festivitatea va fi deschisă de Fanfara din Recaș, iar pe scena Muzeului Satului din Timişoara va evolua ansamblul profesionist ”Timișul”, cu îndrăgita interpretă de muzică populară Elena Jurjescu. 

    

Minoritățile vor fi prezente cu un număr important de ansambluri:  din partea maghiarilor – Butykos din Dumbrăvița, bulgarii – Slaviaka din Timișoara și Palucenka din Dudeștii Vechi, germanii – Banater Rosmarein din Timișoara și ansamblul de copii Hanschen Klein, sârbii – Sveti Nicola din Diniaș, cehii – Modracek din Sfânta Elena (jud. Caraș-Severin), ucrainienii – Moloda Nadla din Soca (jud. Timiș) și Kalena din Știuca (jud. Timiș), evreii – formația de copii Shalom din Timișoara, rromii – Trandafirul din Măguri (jud. Timiș), slovacii – Datelinka, din Bihor, italienii – invitat special, ansamblul din Forgaria Friuli din Italia, și un grup de recitatori din Liebling, Timiș.

 

MANAGER

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara

CLAUDIU ILAŞ


1 Mai Românesc 2014 - Foto: Constantin Duma

1 Mai Românesc 2014 - Foto: Constantin Duma
 

1 Mai românesc 2014

COMUNICAT DE PRESĂ

MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN din Timişoara îi invită pe timişoreni să petreacă româneşte, de 1 Mai. Vor fi patru zile de petrecere cu renumiţi solişti de muzică populară şi ansambluri folclorice. Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc joi, 1 mai 2014, la ora 12:00.

Program:

1 Mai: Andreea Voica; Adrian Stanca; Doriana Talpeş; Ramona Roescu; Mimi Borţun Popescu; Cornel Brici; Lavinia Buru; Raluca Modi; Ansamblul “Timişul”.

2 Mai: Nicoleta Voica; Dumitru Teleagă – Meca; Dumitru Stoicănescu; Georgiana Viţa; Camelia Florea; Andreea Aleuşan; Ansamblul “Timişul”;  Ansamblul “Cununa Timişului”.

3 Mai: Cargo.

4 Mai: Stana Izbaşa; Carmen Popovici Dumbravă; Petrică Moise; Luminiţa Safta; Ancuţa Fleşiariu; Andrada Chiriţă; Ansamblul “Timişul”; Ansamblul “Doina Timişului”.

Toate spectacolele încep la ora 17:00, iar de la 10:00 până la ora 17:00 este program în regim de DJ. Duminică, de la ora 16:00, este progamat concertul Peregrinii – trupă de copii care cântă muzica Timişoarei de altădată. Intrarea la toate spectacolele este liberă.

Gospodăriile din colecţia Muzeului vor fi închise pe toată durata manifestărilor.

 

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara


1 MAI ROMÂNESC - 01 - 04 MAI 2014

1 MAI ROMÂNESC - 01 - 04 MAI 2014
 

Comunicat de presă

Subtitlul publicării
14-04-2014
Publicat la data de : 

MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN din Timişoara îi invită pe timişoreni să participe la serviciile religioase şi să ia Lumina Sfântă în noaptea de Înviere.

Programul serviciilor religioase în săptămâna Patimilor:

Miercuri: de la ora 18:00 - Denie

Joi: de la orele 10:00 – Liturghie şi 18:00 – Denia celor 12 Evanghelii

Vineri: de la orele 17:00 – Punerea în mormânt şi 18:00 - Prohodul

Sâmbătă: de la ora 24:00 – Slujba Învierii

Duminică: de la ora 10:00 – Liturghia de Paşti

MANAGER

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara

CLAUDIU ILAŞ


Să ştii mai multe, să fii mai bun!

Şcoala Altfel la Muzeul  Satului Bănățean !
01-04-2014
Publicat la data de : 
Să ştii mai multe, să fii mai bun!

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara se alătură programului educaţional ŞCOALA ALTFEL în perioada 7-11 aprilie 2014

„Să ştii mai multe, să fii mai bun!” este moto-ul din acest an al programului ŞCOALA ALTFEL, în care propunem preşcolarilor, elevilor şi profesorilor o vizită de neuitat la Muzeul Satului Bănăţean!

În perioada 7-11 aprilie, preşcolarii şi elevii sunt aşteptaţi să participe la una din activităţile educative programate din oferta educaţională a Muzeul Satului Bănăţean Timişoara. Scopul urmărit este folosirea muzeului ca spaţiu al cunoaşterii, al jocului şi al creativităţii astfel încât copiii să petreacă două ore de neuitat în muzeu care să la stârnească apoi dorinţa de a reveni.

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara vă propune :

- Două vizite tematice libere „Spălatul şi călcatul rufelor” şi „Descoperă muzeul” cu fişă de traseu pentru elevii de gimnaziu. Elevii vizitează muzeul doar sub îndrumarea dascălului , caută şi identifică obiectele etnografice menţionate într-un chestionar pe care apoi îl completează;- Vizite tematice ghidate, urmate de un atelier de creativitate pentru preşcolari şi elevi:

ATELIERE:

„Case din lemn” - atelier de înterpretări plastice a unei case din muzeu;

„Meşteşugul olăritului” - atelier de modelare a lutului;

„Motive decorative tradiţionale” - atelier de broderie sau podoabe;

„Ocupaţii tradiţionale” - atelier de împletituri din hârtie.

- Proiect în parteneriat: Dunărea albastră - poveste „Şnur şi contur”- lectură şi îndemânare manuală pentru realizarea şnurului care să măsoare lungimea fluviului de la intrarea în România până la vărsare în mare.


Comunicat de presă 

Muzeul Satului Bănățean Timișoara
15-11-2013
Publicat la data de : 
Comunicat de presă 
 Muzeul Satului Bănăţean Timişoara a inaugurat astăzi, 15 noiembrie 2013, noul pavilion expoziţional şi administrativ. Clădirea are o suprafaţă de 2.682 de metri pătraţi, trei spaţii expoziţionale, birouri, laboratoare şi un depozit pentru peste 13.000 de obiecte. Valoarea totală a lucrărilor este de circa 22.000.000 RON.

„Mă bucur că am reuşit să finalizăm această investiţie. Este foarte importantă din mai multe puncte de vedere: avem noi spaţii expoziţionale, sală de conferinţe dar şi birouri pentru muzeografi, laboratoare pentru restauratori şi spaţii de depozitare. Mă bucur că la inaugurare i-am avut alături pe reprezentanţii Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din România, care sunt prezenţi aici pentru o sesiune ştiinţifică. Vreau să mulţumesc şi preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin şi consilierilor judeţeni care au înţeles importanţa acestui proiect şi l-au sprijinit” – a declarat managerul Muzeului Satului Bănăţean Timişoara, Claudiu Ilaş.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin a declarat că prin această investiţie se fac paşi importanţi pentru crearea unui circuit cultural în Timişoara.

„Muzeul Satului Bănăţean este foarte important pentru Timişoara culturală şi cu siguranţă vom acorda în continuare atenţie proiectelor de viitor. Sperăm ca în curând să putem realiza şi acel circuit cultural, cu Muzeul Banatului, Muzeul de Artă şi bineînţeles Muzeul Satului dar şi cu alte instituţii de cultură. Este o investiţie importantă de circa 22.000.000 lei. Mai avem o investiţie, la Muzeul Banatului. Acolo sunt nişte lucrări cu o valoare mult mai mare, cu finanţare europeană pe care o vom dirija în cea de-a II-a etapă de la Muzeul Banatului. Eu sper că cele două repere alături de Muzeul de Artă să reprezinte Banatul şi Timişoara” – a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.

Sâmbătă, 16 noiembrie 2013, de la ora 10:00, în noul pavilion, continuă şedinţa Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber precum şi sesiunea ştiinţifică „Perspective ale activităţii interactive de păstrare a modului de viaţă tradiţional”.  


Invitație de presă

Muzeul Satului Bănățean Timișoara
13-11-2013
Publicat la data de : 

Muzeul  Satului Bănățean Timișoara și Consiliul Județean Timiș vă invită

la cea de-a II-a ediție a Ședinței Asociației Muzeelor în Aer Liber din România

și la sesiunea științifică “Perspective ale activității interactive de păstrare a

modului de viață tradițional”.

 Manifestările se vor desfășura vineri, 15 octombrie și sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 10:00, la Muzeul Satului Bănățean Timișoara.

Totodată, vineri, la ora 15, va avea loc inaugurarea noului spațiu expozițional al Muzeului, un pavilion ultramodern. La inaugurare va fi prezent și președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin.

MANAGER

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara

CLAUDIU ILAŞ


Roadele toamnei un eveniment de succes la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Muzeul Satului Bănățean Timișoara
13-10-2013
Publicat la data de : 

Mii de timişoreni „au cules” roadele toamnei, la Muzeul Satului Bănăţean, la acest final de săptămână. Producători agricoli autohtoni dar şi din alte judeţe ale ţării şi-au expus marfa – legume şi fructe, pita de Pecica, must, vin, brânzeturi, miere şi alte produse tradiţionale – iar cumpărătorii nu s-au lăsat aşteptaţi. Nu au lipsit nici meşterii populari care au adus cu ei şi povestea meşteşugurilor, făcând demonstraţii pentru cei interesaţi.

„Mă bucur de fiecare dată când văd uliţele noastre sunt pline iar ediţia din acest an a Roadelor Toamnei a fost un adevărat succes. Mii de oameni au cules roadele toamnei la Muzeul Satului Bănăţean. Mă bucur că în acest an au răspuns invitaţiei noastre mulţi producători astfel că oferta a fost una generoasă, de la legume şi fructe, la pâine de Pecica, miere de albine, must, vin sau produse realizate de meşteri populari. La Muzeul Satului Bănăţean, nu este târg fără joc şi voie bună şi vreau să le mulţumesc artiştilor care au întreţinut atmosfera precum şi partnerilor noştri, Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş” –  a declarat managerul Muzeului Satului Bănăţean Timişoara, Claudiu Ilaş.

La deschiderea oficială a Târgului au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin şi alţi reprezentanţi ai administraţiei judeţene.

Târgul Roadele toamnei a fost organizat de Consiliul Judeţean Timiş, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş şi Muzeul Satului Bănăţean Timişoara.     

MANAGER

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara

CLAUDIU ILAŞ


Roadele toamnei la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Muzeul Satului Bănățean Timișoara
09-10-2013
Publicat la data de : 

Mult aşteptatul eveniment ROADELE TOAMNEI revine la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara în acest sfârşit de săptămână, sâmbătă şi duminică 12-13 octombrie 2013. Producători agricoli din judeţul Timiş vor oferi timişorenilor la preţuri convenabile toate roadele pământului, dar vizitatorii vor putea regăsi la Muzeul Satului şi renumita pâine de Pecica, găluştele slovace, mierea de albine, must, vin şi alte produse tradiţionale.

Nu vor lipsi nici meşterii populari veniţi din întreaga ţară.

Responsabili cu voia bună şi sporul la cumpărături vor fi sâmbătă - ansambluri folclorice din judeţul Timiş iar duminică - îndrăgiţii solişti bănăţeni Daniel Scorobete, Iasmina Iova, Adrian Stanca, Carmen Popovici Dumbravă şi Tiberiu Ceia.

Târgul Roadele toamnei va fi deschis atât sâmbătă cât şi duminică între orele 11,00 şi 19,00 şi este organizat de Consiliul Judeţean Timiş, Centrul de Cultură şi Artă Timiş şi Muzeul Satului Bănăţean Timişoara. 

MANAGER

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara

CLAUDIU ILAŞ


Târgul meșterilor populari la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Muzeul Satului Bănățean Timișoara
22-09-2013
Publicat la data de : 

Meşteri populari din toate colţurile ţării au umplut de viaţă, ca în fiecare an, uliţele Muzeului Satului Bănăţean Timişoara. Specializaţi în prelucrarea lutului, a lemnului, osului, metalului, în realizarea de ţesături, măşti, podoabe tradiţionale, împletituri, icoane, dantelărie sau obiecte din sfoară, meşterii populari au adus cu ei şi povestea meşteşugurilor, făcând demonstraţii pentru cei interesaţi.

“Târgul Meşterilor Populari urmăreşte conservarea tradiţiilor, meşteşugurilor artistice, prilejuind, totodată, şi întâlnirea cu cei mai cunoscuţi meşteri populari din ţară. An de an, Muzeul Satului Bănăţean Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, organizează această manifestare pentru că, prin creaţiile invitaţilor noştri, sunt promovate meşteşuguri aflate pe cale de dispariţie. Îmbrăcaţi în costume populare din zonele din care provin, oaspeţii Muzeului Satului Bănăţean aduc, de fiecare dată, şi povestea meşteşugurilor lor, pe care vor să o transmită mai departe. Ne bucurăm să fim gazda unui asemenea eveniment” - a declarat managerul Muzeului Satului Bănăţean Timişoara, Claudiu Ilaş.

Alexandru Perţa Cuza, din Târgu Lăpuş, a adus la Târgul Meşterilor Populari obiecte prelucrate în lemn. „Eu nu am venit la Târg ca să câştig bani, pentru că ştiu că în vremurile noastre oamenii nu prea au bani. Eu am venit doar să le arăt că bunicii noştri aveau astfel de obiecte în gospodăriile lor. Obiectele mele prelucrate în lemn sunt cele mai urâte şi cele mai simple, dar ele arată exact ce foloseau bunicii mei, ai voştri. Acum, în vremurile noastre, ne-a invadat plasticul astfel că târgul acesta este un bun prilej să îi facem pe oameni să revină la obiectele de uz casnic din lemn” - a afirmat Alexandru Pirtea Cuza.

„Avem o tradiţie de 80 de ani. Ceramica este pentru noi o meserie de familie. Am venit la Timişoara cu obiecte de ceramică specifice din zona Baia Mare - Maramureş, de unde suntem noi, dar avem şi cu motive din alte zone. Pe măsură ce, din păcate, au dispărut olari din alte zone, noi am preluat şi motive specifice altor zone. Ne-am documentat, inclusiv la Muzee etnografice unde am găsit obiecte ale strămoşilor noştri, şi le-am reeditat pentru că este păcat ca tradiţia să se piardă” – a declarat Cornel Sitar.

Meşterii populari au atras câteva mii de vizitatori iar atmosfera a fost întreţinută de Ansamblul Banatul. 

MANAGER

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara

CLAUDIU ILAŞ

Facebook

bg